Kersthuis

In een kijkbak heb ik het huis van de kerstman en zijn vrouw gemaakt. De kerstman leest op de bank de laatste verlanglijstjes door; zijn vrouw geniet alvast van een overheerlijk stuk taart. Voor de deur staan kindertjes kerstliederen te zingen.

Dit is de eerste inrichting van het huis, nog een beetje kaal. Maar ieder jaar komen er stukken bij, zodat het er steeds gezelliger uit gaat zien.

 

 

Detailfoto's

 

     

 

 Zo ziet het huis er anno 2009 uit

Aan de schoorsteenmantel hangt een prachtige geborduurde kerstsok, een kunstwerkje van Els. Op de grond rechts staat een Mexicaanse kerstman. Twee kleine beertjes houden de kerstman gezelschap; ze vinden het leuk om bij de haard hun boekjes te lezen. 

  

De kist met kerstspulletjes, die ik kreeg van Ronald en Angela, staat naast de boom en zit nog boordevol kerstdecoraties.
Oh jee, de ondeugende Deense plaagkabouters hebben zich ook in dit huis verschanst; kijk maar op de boekenplank en op de kast. Wat zullen ze hier nu weer gaan verstoppen???

  

De kerstvrouw heeft haar slofjes uitgedaan en zit te genieten van haar kopje koffie. Op de tafel een gevulde snoeptrommel, kerstgebak en net binnengekomen kerstwensen.

 

Zelfs de Deense trollen komen hier een kerstcadeautje brengen!


Is het geen knus plekje zo?

        

 

 

 

 

 

Kerststal

In deze marktkraam, 'De Kerststal', worden kerststalletjes in allerlei soorten en maten verkocht. Ook versieringen en kerstboekjes ontbreken niet. 


 


Deze grot is gemaakt van handgeschept papier uit Thailand.

        

  De nieuwe eigenaresse van 'De Kerststal' op bezoek bij de Kerstman en z'n vrouw.

Naast de kraam staat een vuurpot, waar je lekker je handen aan kunt warmen. Dat komt Elize wel goed uit: zij is zonder jas de deur uit gegaan om nog even een paar kerstballen te kopen.
De vuurpot is gemaakt van de sluiting van een champagnefles. De houtblokken zijn van zoethout, ingesmeerd met as. Een lampje dat rood geschilderd is, zorgt voor een warme gloed.  

 

 

 

De kerstgroep buiten komt uit Mexico. De stal is gemaakt naar het voorbeeld van de kerststal van mijn ouders; de achterplaat is een kopie van het origineel.

 

Ook aan de achterkant van 'De Kerststal' hangt een kerststal in een ster, afkomstig uit Peru; een kerstcadeautje van een collega.

De Kerststal als onderdeel van een etalage tijdens het Dickensfestijn in Deventer (2009)

 

Kerstlantaarn  (2008)

Voor mijn moeder maakte ik een kersttafereel in een lantaarn.
Als eerste ben ik begonnen met de boom: zelf gemaakt op een satehprikker. Een aantal ballen is gemaakt van kralen en hangertjes uit Turkije. Natuurlijk zitten er ook lampjes in, maar die branden alleen in het donker!

Het vloertje is gemaakt van verfroerstokjes. Na het beitsen en een waslaagje kregen ze precies de goede kleur.  Het vloerkleedje is een stukje stof van een pluizige trui. 
De volgende stap was schilderen van blankhouten EM-meubeltjes met witte verf en een goudlaagje en het bekleden van de stoel met een bijpassend kerststofje. Op het bijzettafeltje staan wat kleine spulletjes en op de grond staat een naaimandje in kerstkleurtjes.

     

De bewoonster van de lantaarn is Lady Christmas, een eenvoudig popje dat een metamorfose heeft ondergaan. Ze is maar wat trots op haar mooie spulletjes.

          

Zit ze er niet gezellig bij? In de fotolijstjes aan de groenslinger links zitten foto's van haar familieleden. Voor de ramen hangen verschillende kerstdecoraties.

  

Natuurlijk ontbreekt in de lantaarn de kerststal niet. Deze is aan drie kanten open zodat je er zoveel mogelijk in kunt kijken; de basis is van triplex, de afwerking van stukjes zoethout en steeltjes van droogbloemen. De beeldjes zijn van IntoScales en de denneboompjes heb ik op de beurs in Arnhem gekocht. Op de onderplaat van het tafeltje liggen carrouselboekjes; een verkleining van een tweetal eigen boekjes. Wat een leuk werk om ze te maken!

 

 

 

Al deze afzonderlijke onderdelen samengevoegd vormen het kersttafereeltje in de lantaarn:

    

 

Kerstsnoepwinkeltje 'Sweet Christmas' 

Al langer wilde ik iets gaan maken van fimo. Toen ik een uitnodiging kreeg van de Puppets om mee te doen met een fimo workshop en later Els ook nog een workshop van een kersttoonbank gaf, was het idee er snel: een kerstsnoepwinkeltje met de zoete naam 'Sweet Christmas'. Een winkeltje in een papieren boodschappentas. Het idee hiervoor is van Els en de tas is gemaakt door Suzanne.

   

Gauw een prachtig behangetje (van Het Behouden Huis) op de wanden geplakt, een warm vloertje en een mooi plafond en dan....... inrichten!
Een kerstboom met zelfgebakken chocoladekoekjes en een kersttak met eigen gemaakt snoep in zakjes zorgen voor een echte kerstsfeer. In de boom zitten natuurlijk lampjes, het is tenslotte kerstmis.

  

Een hele klus om van fimo canes en dan snoepjes en lollies te maken. Maar na enige oefening lukt het aardig. Wat is er veel nodig om de kasten en de toonbank te vullen! 
Op het wereldwijde web zijn mooie verpakkingen te vinden en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Het is een leuk werkje om verschillende doosjes te maken. Daarmee zijn de kasten aardig gevuld.

  

      

Op de toonbank liggen allerlei lekkernijen, die moet je toch wel kopen? Het treintje is gemaakt door 'fimowonder' Els, de taart kocht ik op de beurs in Arnhem, maar de andere snoepjes zijn eigen fabrikaat. Het berenlampje vond ik bij Het Behouden Huis.

Na hard werken is de inrichting klaar! Is het geen plaatje geworden?

  

 

  Nu snel een mooie jurk aan voor de opening van Sweet Christmas!

 

 

Kerst'cadeautje'


Dit kerstsokje, gevuld met kerstsnoep, komt aan de schouw te hangen.

 


Kerststukje in miniatuur

Wil je het ook maken? Klik op de foto voor het workshopje.


  

Minitafereeltjes
Ik ben lid van een emailgroep en daar maken we regelmatig leuke workshopjes voor elkaar.
Samengevoegd kom je dan tot een leuk tafereeltjes in kerstsfeer!

 

 

   

 


 
 

 

Vorige pagina  Volgende pagina